BlogList Malaysia

Selatan Online

Video: Bekas Komando TUDM Dedah Penipuan Undi Pos

Posted by Nusajaya Kini on 18 Ogos 2011 | 0 komen pembaca | Leave a comment...
Namun sebaliknya, Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, menafikan penyelewengan tersebut dan mendakwa kemungkinan bekas anggota berkenaan telah dipergunakan sebagai alat politik pembangkang.

"Saya sudah periksa (dakwaan itu). Sebab itu saya berani menyangkal. (Dakwaan) itu tidak betul, tidak ada kesahihannya," katanya lagi yang mencabar supaya bukti dikemukakan untuk mengukuhkan dakwaan.

Beliau sebaliknya menyalahkan Pemuda PAS yang menganjurkan sidang media menampilkan empat orang bekas tentera tersebut.

"Saya tidak mahu salahkan bekas tentera saya. Mungkin mereka ada kekurangan masing-masing.

"Saya boleh ibaratkan (tindakan Pemuda PAS) sebagai tindakan pengkhianatan sebab ambil kesempatan," katanya lagi ketika ditanya sama ada angkatan tentera akan mengambil tindakan ke atas bekas anggota berkenaan.

Ketika ditemui selepas itu, Zulkifeli dengan tegas berkata tindakan memangkah undi bagi pihak anggota lain seperti didakwa itu "tidak boleh berlaku."

"Macam mana ia boleh berlaku, kita tidak akan benarkan ia berlaku," tambah Zulkifeli lagi, mengulas dakwaan yang ditimbulkan bekas anggota tentera itu bahawa mereka diarahkan untuk memangkah ribuan kertas undi semasa pilihan raya sebelum ini.

Dalam sidang media di Wisma Pertahanan petang tadi, Zulkifeli berkata tindakan "mencemuh" sistem yang digunakan pakai dalam angkatan itu juga serius kerana boleh menjejaskan moral anggota tentera. Usaha ini dilihat sebagai mahu mencemar imej dan memecah-belahkan anggota ATM.

Jelasnya, angkatan tentera sentiasa bersikap apolitikal dan hanya akan menyokong kerajaan yang dipilih rakyat dan juga setia kepada Yang Di-Pertuan Agong. Pihak yang bercita-cita untuk memerintah perlu mendapatkan sokongan daripada rakyat terlebih dahulu dan juga menyokong angkatan tentera.

"Anda perlu sokong kami, akui pengorbanan kami... Tidak kira siapa pun yang perintah, ini sajalah angkatan bersenjata yang ada.

"Jika anda tidak setia kepada kami, bagaimana kami tidak boleh jadi tidak setia kepada anda?" kata Zulkifeli lagi.

Hulurkan Tangan, Ringankan Beban

Posted by Nusajaya Kini on | 0 komen pembaca | Leave a comment...

GELANG PATAH, 15 Ogos: Sempena bulan Ramadan Al-Mubarak ini, PAS kawasan Gelang Patah meneruskan tradisi menyampaikan sumbangan kepada penduduk setempat yang kurang bernasib baik. Lawatan sekitar Taman Teratai, Johor diketuai oleh YDP PAS kawasan Gelang Patah, Tuan Hj. Dzulkefly bin Ahmad diiringi ahli Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat PAS kawasan Gelang Patah.

Matlamat utama PAS kawasan Gelang Patah mengadakan Program Sumbangan Ramadhan bersama masyarakat setempat ini adalah untuk membantu meringankan bebanan yang ditanggung oleh masyarakat sekitar selain meraih keberkatan Ramadhan dengan mengamalkan budaya bersedekah.

Dalam lawatan tersebut, sebanyak sepuluh buah rumah telah dikunjungi oleh YDP PAS kawasan Gelang Patah. Kebanyakan penduduk yang dikunjungi adalah ibu tunggal dengan tanggungan yang ramai serta berpendapatan kecil. Sebahagian yang lain pula merupakan warga emas dan OKU yang sudah hilang keupayaan untuk mencari pendapatan.

Dengan sumber pendapatan bulanan yang tidak tetap, mereka hanya mengharapkan bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Ada juga di antara mereka yang sudah tidak mampu untuk bekerja disebabkan keuzuran, hanya mengharapkan belas kasihan anak-anak mereka memberikan bantuan kewangan.

Memandangkan Ramadhan sudah menghampiri ke akhir fasa, sudah pasti setiap dari mereka juga ingin membuat sedikit persiapan untuk Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang. Simpati atas nasib yang ditanggung oleh golongan ini, PAS kawasan Gelang Patah terpanggil untuk turun melihat dan membantu, mudah-mudahan dengan sumbangan yang diberikan ini dapat mengurangkan beban mereka.

Usaha ini selari dengan matlamat PAS menuju Ke Arah Negara Berkebajikan. Semoga dengan aktiviti begini akan merapatkan lagi hubungan PAS kawasan Gelang Patah dengan masyarakat tempatan.

Sumber: Pusat Aduan Rakyat Nusajaya

Terbaru di Nusajaya Kini

Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Like Nusajaya Kini

Ruang Iklan

Fanpage Nusajaya Kini

Twitter Nusajaya Kini

Arkib

Jumlah Paparan Halaman

Daftar Ahli Blog Nusajaya Kini