BlogList Malaysia

Selatan Online

Ke Mana Perginya Kekayaan Johor Selama Ini?

Posted by Nusajaya Kini on 27 Februari 2013 | 0 komen pembaca


PONTIAN – Kerajaan UMNO-BN didesak untuk memberikan penjelasan di manakah perginya kekayaan hasil mahsul negeri yang banyak agar dinikmati oleh rakyat keseluruhan.

Dahulu, kata Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Pulai Sebatang, Johor pernah dikategorikan antara negeri berpendapatan tinggi kerana kaluasan tanahnya melalui hasil balak, perlombongan, kelapa sawit, pasir, kopi, koko, kopra dan buah-buahan tempatan.

Di samping itu, Johor turut menyumbang pendapatan di peringkat pusat melalui kutipan cukai dan perkhidmatan Pelabuhan Pasir Gudang serta aktiviti di Tambak Johor.

Namun ujarnya, rakyat Johor khusus orang Melayu masih berada di tahap rendah.

“Yang kaya raya adalah di kalangan pemimpin dan kroni mereka. Masuklah ke kawasan pendalaman, lihat sendiri dan bandingkan dengan kawasan pendalaman di negeri lain.

“Johor sepatutnya sudah lebih maju ke hadapan berdasarkan kedudukannya di apit oleh Singapura dan Melaka,” katanya dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun kini, dakwa Dr Ungku, ia hanya tinggal kenangan apabila ada pemimpin yang mengambil kesempatan mengaut keuntungan dengan diagih-agihkan kepada kroni masing-masing.

“Semua nya tinggal kenangan dek pemimpin rakus Muhyiddin antara pemimpin UMNO Johor yang membawa masuk Syed Bukhari bagi meratah harta pusaka untuk di faraid di kalangan mereka .

Sumber : Ibn Bacoks


**KLIK SINI untuk Iklan Teks produk anda dengan hanya RM5 sebulan!!**PENAFIAN DAN PERINGATAN - Ini merupakan web rasmi Nusajaya Kini. Semua artikel di sini adalah hak mutlak Nusajaya Kini, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika diletakkan nama pemiliknya. Semua gambar di web ini adalah hak milik Nusajaya Kini dan juga ehsan dari Google. Nusajaya Kini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Sebarang pertanyaan dan pendapat boleh dikemukakan terus melalui email kepada kami di nusajayakini@gmail.com


Kongsikan pandangan anda


0 komen pembaca for "Ke Mana Perginya Kekayaan Johor Selama Ini?"

Leave a reply

Terbaru di Nusajaya Kini

Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Like Nusajaya Kini

Ruang Iklan

Fanpage Nusajaya Kini

Twitter Nusajaya Kini

Arkib

Jumlah Paparan Halaman

Daftar Ahli Blog Nusajaya Kini