BlogList Malaysia

Selatan Online

Zaid Ibrahim Terima Jadi Penasihat PR di Johor

Posted by Nusajaya Kini on 28 April 2013 | 0 komen pembaca


Calon Pakatan Rakyat Gelang Patah, Lim Kit Siang mengucapkan terima kasih kepada Datuk Zaid Ibrahim kerana menerima jemputan untuk menjadi penasihat kepada Pakatan Rakyat dalam pertarungan di Johor untuk menggantikan Barisan Nasional (BN) mentadbir di Putrajaya selepas PRU-13, 5 Mei ini.

“Saya juga berterima kasih kepada Zaid kerana berceramah menyokong pencalonan saya di Gelang Patah ketika berceramah di Taman Nusantara, Gelang Patah, malam tadi,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Kit Siang juga meminta Perdana Menteri sementara, Datuk Seri Najib Razak yang mengetuai kempen BN di seluruh negara supaya bertindak bersih, adil dan jujur, tidak dicemari oleh politik wang.

“Saya bercakap bagi pihak Pakatan Rakyat menyampaikan mesej ini kepada Najib supaya PRU-13 ini berjalan secara paling bersih, bebas dan adil, dan bukannya yang paling kotor, tidak bebas dan tidak adil dalam sejarah 56 tahun negara.

“Selepas menunggu empat tahun, rakyat Malaysia menaruhkan satu harapan baru tanpa mengira sama ada Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban kepada pemerintahan politik baru melaksanakan perubahan secara aman dan demokratik,” katanya.

Menurutnya, atas sebab itu beliau dan Naib Presiden PAS, Sallehuddin Ayub sanggup meninggalkan kerusi agak selamat di Ipoh Timur, Perak dan Kubang Kerian, Kelantan bersama Jen (B ) Tan Sri Hashim Yahya (PKR), kembali ke Johor untuk mencetuskan tsunami politik bermula dari selatan sampai ke utara dan menyeberangi Laut China Selatan ke Sabah dan Sarawak bagi melengkapkan tsunami politik pada PRU 2008.

Katanya, pemimpin DAP dan PR bertindak berani untuk mencapai impian walaupun Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek menuduh sebagai tidak masuk akal apabiola sanggup meninggalkan kerusi selamat Ipoh Timor ke Gelang Patah, sebagai kubu kuat BN yang memenangi dengan hampir 9,000 undi majoriti pada 2008 dan 31,666 undi pada 2004.

Selain itu, Lim Kit Siang berkata, beliau tidak pernah menuduh bekas Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman sebagai “perkauman” kerana percaya dia bukan seorang “perkauman” seperti pemimpin UMNO lain.

Katanya, atas sebab itu juga Abdul Ghani dipelawa bersama beliau pada persaingan di Gelang Patah dan Johor secara bersih, adil dan sopan dan visi tanpa sentimen agama, kaum dan mengamalkan politik wang

Pengerusi Barisan Nasional Johor yang juga calon BN di Gelang Patah itu dilaporkan menyatakan kekecewaan beliau apabila mendakwa dituduh bermain isu perkauman.

“Saya tidak tahu di mana Abdul Ghani mendapat maklumat itu dan turut hairan kerana saya tidak pernah kata Abdul Ghani adalah rasis. Saya juga tidak percaya Abdul Ghani rasis.

“Calon BN Gelang Patah adalah seorang lelaki Melayu klasik yang dihormati kerana pandangannya yang sederhana dan rasional. Saya tidak mempunyai masalah untuk memberi kredit kepadanya yang membawa pembangunan dan kemajuan kepada Johor dalam tempoh 18 tahun sebagai Menteri Besar,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Kit Siang berkata, Abdul Ghani tidak seperti dua pemimpin Perkasa, Ibrahim Ali dan Zulkifli Noordin kerana Abdul Ghani seorang pemimpin politik yang sederhana dan rasional dan terbuka.

Sumber :Roketkini


**KLIK SINI untuk Iklan Teks produk anda dengan hanya RM5 sebulan!!**PENAFIAN DAN PERINGATAN - Ini merupakan web rasmi Nusajaya Kini. Semua artikel di sini adalah hak mutlak Nusajaya Kini, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika diletakkan nama pemiliknya. Semua gambar di web ini adalah hak milik Nusajaya Kini dan juga ehsan dari Google. Nusajaya Kini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Sebarang pertanyaan dan pendapat boleh dikemukakan terus melalui email kepada kami di nusajayakini@gmail.com


Kongsikan pandangan anda


0 komen pembaca for "Zaid Ibrahim Terima Jadi Penasihat PR di Johor"

Leave a reply

Terbaru di Nusajaya Kini

Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Like Nusajaya Kini

Ruang Iklan

Fanpage Nusajaya Kini

Twitter Nusajaya Kini

Arkib

Jumlah Paparan Halaman

Daftar Ahli Blog Nusajaya Kini