BlogList Malaysia

Selatan Online

Jadikan 5 Mei Hari Tutup Fitnah 13 Mei – Kit Siang

Posted by Nusajaya Kini on 2 Mei 2013 | 0 komen pembaca


Semua pengundi perlu membuat pilihan bijak dengan mengundi calon-calon Pakatan Rakyat di seluruh negara pada hari mengundi 5 Mei ini.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, hanya dengan memilih Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PAS, PKR dan DAP, rakyat Malaysia dapat membuka lembaran baru untuk mendedahkan apa yang benar dan apa yang fitnah.

Katanya, golongan yang memfitnah beliau dengan tuduhan menjadi dalang peristiwa 13 Mei 1969 masih terus berbuat demikian tanpa sebarang tindakan tegas daripada pihak yang berkuasa, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan calon saingan beliau bagi Parlimen Gelang Patah, Datuk Abdul Ghani Othman.

“Golongan yang memfitnah saya telah memutarbelitkan fakta untuk mengelirukan pengundi, terutamanya orang Melayu, dengan mengapi-apikan sentimen perkauman,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, mereka menyangka rakyat Malaysia masih hidup dalam tahun-tahun 1960-an yang mudah terpengaruh dengan emosi kaum.

“Oleh itu, saya dengan rendah diri, memohon agar semua pengundi Malaysia menjatuhkan hukuman berat kepada golongan penyebar fitnah ini bersama dengan para pemimpin yang merestui perbuatan keji mereka dalam PRU ini,” katanya lagi.

Tambahnya, seperti yang dijelaskan semalam, dengan mandat baru oleh pengundi Malaysia, beliau akan mencadangkan kepada Parlimen dan Kerajaan Persekutuan di bawah pimpinan Pakatan Rakyat supaya menubuhkan satu Suruhanjaya Bebas Parlimen untuk menyiasat apa, mengapa dan siapa punca sebenar berlakunya tragedi 13 Mei 1969.

Ini, ujarnya adalah penting kerana sampai sekarang tiada siapa yang tahu mengapa, apa dan siapa yang menjadi punca peristiwa 13 Mei itu.

Lagi pun, kata beliau kerajaan Umno BN selama ini tidak mempedulikan cadangan itu.

Malah, tambahnya pimpinan Umno BN terus membenarkan penyokong mereka menabur fitnah menuduh beliau menjadi dalang peristiwa itu.

Baginya, PRU13 ini bukan lagi sekadar persaingan di antara Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional tetapi perjuangan di antara seluruh rakyat Malaysia menentang BN yang semakin teruk korupsi mereka dan tidak boleh lagi dipulihkan keangkuhan kuasa mereka.

“Dengan itu, saya menyeru supaya semua pengundi membuat pilihan yang bijak, terbaik dan amat penting untuk diri, keluarga dan masyarakat serta masa depan anak-anak kita pada hari Ahad 5 Mei ini untuk membuka satu lembaran baru untuk Malaysia.

“Ubah! Ini kali lah!” tegasnya.

Sumber : Harakahdaily


**KLIK SINI untuk Iklan Teks produk anda dengan hanya RM5 sebulan!!**PENAFIAN DAN PERINGATAN - Ini merupakan web rasmi Nusajaya Kini. Semua artikel di sini adalah hak mutlak Nusajaya Kini, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika diletakkan nama pemiliknya. Semua gambar di web ini adalah hak milik Nusajaya Kini dan juga ehsan dari Google. Nusajaya Kini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Sebarang pertanyaan dan pendapat boleh dikemukakan terus melalui email kepada kami di nusajayakini@gmail.com


Kongsikan pandangan anda


0 komen pembaca for "Jadikan 5 Mei Hari Tutup Fitnah 13 Mei – Kit Siang"

Leave a reply

Terbaru di Nusajaya Kini

Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Like Nusajaya Kini

Ruang Iklan

Fanpage Nusajaya Kini

Twitter Nusajaya Kini

Arkib

Jumlah Paparan Halaman

Daftar Ahli Blog Nusajaya Kini